– Investeringen i solcelleanlegget ble et enkelt regnestykke for meg

Publisert 13. desember 2022
To menn som smiler i kameraet foran et grønnsakslager i Ski
SAMARBEID MED LOKAL ELEKTRIKER: Solcelleanlegget Svend Østby har investert i vil bidra til å senke strømregningen med flere tusen kroner under høysesongen. Installasjonen er gjennomført av Lindco Elektro AS, med Cato Lindgren i spissen.

Stadig flere landbruksbygg oppgraderes med solcelleanlegg for å redusere energikostnader. Grønnsaksgartner Svend Østby vil spare flere tusen kroner med egenprodusert strøm.

– Vi produserer over 1000 tonn grønnsaker gjennom hele året, og bruker tusenvis av kilowattimer på nedkjøling. Aller størst er forbruket i sommermånedene, sier Svend Østby, eier i Jogrønt Engros AS, og Oppsand og Østby Gård.

Tidligere betalte grønnsaksgartneren rundt 25.000 kroner for strøm i måneden om sommeren. Nå er prisen nesten fire ganger så høy.

– Slik markedet er nå, med en høy strømpris på fem kroner, blir det over 90.000 kroner. Jeg tror ikke at strømprisene vil synke med det første, og da ble regnestykket om solceller på taket enkelt. Det betyr mye for bedriften at anlegget nå er montert og i drift, sier Østby.

Gården er en av Norges største produsenter av flere kålsorter og gresskar, som leveres til Coop, og videre til butikker på Østlandet, i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Solcellepanel på taket av et grønnsakslager på et landbruk i Ski
MONTERT 216 SOLCELLEPANELER: Grønnsakslageret utnytter det store arealet på 1,8 mål for å produsere sin egen fornybare energi og redusere strømregningen.

– Det gikk så å si smertefritt

Allerede ett år etter at grønnsakslageret stod ferdig i 2017, begynte Østby å vurdere solcelleanlegg. Våren 2022 bestemte han seg. Deretter startet samarbeidet med den lokale elektrikerbedriften Lindco Elektro AS som er medlem av Norgeseliten, og som har god erfaring med installasjon av solcelleanlegg i både næringsbygg og privatboliger.

Prosjektet ble ledet av daglig leder og autorisert elektroinstallatør Cato Lindgren, og installasjon og opplæring ble gjennomført av Cato i samarbeid med to erfarne og autoriserte installatører.

– Med en stor flate solcellepanel montert på begge sider av taket, en takvinkel på 10 grader og gode solforhold på morgen og ettermiddag, er anlegget godt rustet til å produsere store mengder energi til grønnsakslageret, forteller Lindgren.

– Svend ønsket å tilpasse solcellene til halvparten av taket. På den måten kan vi analysere og kartlegge hvordan anlegget fungerer, og vi har muligheten til å legge tilsvarende solceller på resten av taket i neste omgang.

Oransje Halloweengresskar i en grønn kurv på et grønnsakslager i Ski
GRESSKAR TIL HALLOWEEN: På Oppsand Gård dyrkes det 500 tonn gresskar som tørkes før det sendes ut til butikkene.

Lindco Elektro AS hadde planlagt jobben godt. Da arbeidet med å legge første panel var i gang, gikk det slag i slag.

Østby opplever installasjonen av solcelleanlegget som en god prosess fra start til slutt. Selve monteringen tok kun tre uker.

– Jeg hadde regnet med utfordringer, men det hele gikk smertefritt for seg. Prosessen var effektiv og vi fikk god opplæring i systemet og anlegget, sier Østby om samarbeidet med Lindco Elektro.

To menn som står i en heisekran foran et solcelleanlegg på taket av et grønnsakslager og smiler inn i kameraet
EFFEKTIV PROSESS: Da Svend Østby bestemte seg for å installere solceller på taket, tok det tre uker fra første solcellepanel ble lagt til anlegget var ferdig montert og klart til bruk.
En elektriker som viser frem strømforbruket via en app på mobiltelefonen
OVERSIKT OVER ENERGIPRODUKSJONEN: På mobiltelefonen kan Svend Østby holde oversikt over energiproduksjon fra solcelleanlegget på taket.

Installere solcelleanlegg? Slik går du frem

Hvis du vurderer å investere i solceller, anbefaler Lindgren å ta kontakt med en sertifisert elektriker som kan bistå med råd og svare på spørsmål.

– Å installere solcelleanlegg på næringsbygg kan virke som en omfattende prosess. I de fleste tilfeller går prosessen smidig fordi vi gir råd om hvor stort anlegg bedriften kan bygge, hvilken himmelretning på taket som egner seg best, hva som kan være forventet strømproduksjon målt opp mot de ulike alternativene og en rekke andre faktorer, sier Lindgren.

I Norgeseliten har vi lokale elektrikere som kan solfaget og som kjenner næringsmarkedet. Vi kartlegger behovet ditt, gjennomfører befaring, estimerer pris og tilpasser leveransen.

– Det er avgjørende at solcelleanlegget monteres etter gjeldende forskrifter, beregnet på norske forhold. I tillegg er det viktig for oss at kunden får en løsning som fungerer optimalt. Vi legger også til rette for at anlegget kan tilpasses dersom det oppstår nye behov i fremtiden, sier Lindgren.

En elektriker med sort jakke som står foran et grønnsakslager i Ski og smiler inn i kameraet
ERFAREN OG AUTORISERT ELEKTRIKER: Cato Lindgren installerer solcelleanlegg på næringsbygg og privatboliger. Han hjelper kundene sine med å velge riktig løsning, montere anlegget, opplæring og vedlikehold av systemet ved behov.
To elektrikere fra Norgeseliten med lys-striper bak seg

Vurderer du solcelleanlegg til ditt næringsbygg?

Sertifikater